Dneska tedy slíbený report, u kterého doufám budete slintat...třeba vám i něco uvaříme, až se vrátíme, i když je jasné, že bez lokálních ingrediencí to prostě není úplně ono...
Na kurz vaření jsme se rozhodli vyrazit mimo město, na vesnickou farmu. Cestou jsme se stavili na lokálním trhu. To jsme koukali, kolik je tu druhů rýže. Naše vtipná šéfkuchařka nás tedy navíc dostala dotazem, jak doma rýži vaříme - když jsme řekli,že normálně v hrnci, tak se nám vysmála, že to je jak za její babičky, a že teda Thajsko je zemí moderních technologií a nemáme se bát vyzkoušet "rice cooker" - speciální hrnec na rýži. Vážně o tom uvažujeme :-) Ne že bysme doma jedli tolik rýže, ale asi začneme. Před cestou do Asie mají všichni obavy o svoje trávení, ale aspoň prozatím můžu říct, že místní strava je na trávení mnohem lepší než ta naše... Zpátky k vaření, náš den na farmě jsme začali samozřejmě prohlídkou zahrádky a ochutnáváním bylinek, které za chvíli budeme používat.
Z nabídky toho, co se můžeme naučit, jsme si samozřejmě vybrali každý něco jiného... Takže po dnešku Jiřík umí: nam prik kaeng phed, kaeng phed gai, tom kaa gai, phad kaprao gai, poh piah a jako dezert kluai bod chii. Káča umí (fakt!): nam prik kaeng kiao waan, kaeng kiao waan gai, tom yam kung, gai phaed met mamuang him mapaan, pad thai (speciální Jiřikova pochvala!) a jako dezert kao nio ma muang. Dali byste si, co? ;-)
Tak nějaké foto výtvoru... a Jirka v akci - smaží rolky.
A tady já v akci, chystám se na kuře s kešu...
Bylo to každopádně super a pěkně jsme se přejedli :-) Kdo má chuť na rolku, ať se staví, ještě máme...
Jinak v kulinářských hodech jsme pokračovali ještě na večerním trhu, tohle jsou vynikající palačinky plněné kokosovým mlékem..... Ňam!!
A o svátku Loi Kratong příště, jenom malá ukázka, jak se na něj chystají........
Na kurz vaření jsme se rozhodli vyrazit mimo město, na vesnickou farmu. Cestou jsme se stavili na lokálním trhu. To jsme koukali, kolik je tu druhů rýže. Naše vtipná šéfkuchařka nás tedy navíc dostala dotazem, jak doma rýži vaříme - když jsme řekli,že normálně v hrnci, tak se nám vysmála, že to je jak za její babičky, a že teda Thajsko je zemí moderních technologií a nemáme se bát vyzkoušet "rice cooker" - speciální hrnec na rýži. Vážně o tom uvažujeme :-) Ne že bysme doma jedli tolik rýže, ale asi začneme. Před cestou do Asie mají všichni obavy o svoje trávení, ale aspoň prozatím můžu říct, že místní strava je na trávení mnohem lepší než ta naše... Zpátky k vaření, náš den na farmě jsme začali samozřejmě prohlídkou zahrádky a ochutnáváním bylinek, které za chvíli budeme používat.
Z nabídky toho, co se můžeme naučit, jsme si samozřejmě vybrali každý něco jiného... Takže po dnešku Jiřík umí: nam prik kaeng phed, kaeng phed gai, tom kaa gai, phad kaprao gai, poh piah a jako dezert kluai bod chii. Káča umí (fakt!): nam prik kaeng kiao waan, kaeng kiao waan gai, tom yam kung, gai phaed met mamuang him mapaan, pad thai (speciální Jiřikova pochvala!) a jako dezert kao nio ma muang. Dali byste si, co? ;-)
Tak nějaké foto výtvoru... a Jirka v akci - smaží rolky.
A tady já v akci, chystám se na kuře s kešu...
Bylo to každopádně super a pěkně jsme se přejedli :-) Kdo má chuť na rolku, ať se staví, ještě máme...
Jinak v kulinářských hodech jsme pokračovali ještě na večerním trhu, tohle jsou vynikající palačinky plněné kokosovým mlékem..... Ňam!!
A o svátku Loi Kratong příště, jenom malá ukázka, jak se na něj chystají........
už se těším, jak nám tady inspirativně uvaříte až se vrátíte :)
OdpovědětVymazat